blogintuïtiefeten

Intuïtief Eten – & nooit meer op dieet!

Al meer dan tien jaar heb ik geworsteld met eten en verschillende eetstoornissen – ik zou beweren dat mijn relatie met voedsel mijn hele leven wisselend is geweest. Ik had eerder gehoord van mindful eten of intuïtief eten, maar dacht altijd dat ik mezelf NOOIT kon toestaan om te eten waar ik op elk moment zin in had.

Mijn hoofd liet mij geloven dat als ik mezelf alles mocht eten, ik nooit zou stoppen met eten. Dan zou ik mezelf de hele dag volproppen en alleen snoep en chocoladerepen eten. Telkens als ik iemand hoorde zeggen: als je jezelf toestaat te eten waar je naar verlangt, zonder oordeel, dat je helemaal niet alles wilt eten wat ongezond is. Toch vond ik het lastig om te geloven vooral omdat ik mezelf niet meer zo goed vertrouwde rondom eten.

Na vele jaren streng diëten, en eetregels besloot ik het roer om te gooien en de strijd met kilo’s op een andere manier te gaan strijden. Ik begon meer te naar de gedachtes en emoties rondom voeding en eten. Zo dacht ik dat ik mezelf toestond om alle voedselgroepen en alle voedingsmiddelen te eten. Toch bleek mezelf te veroordelen als ik iets ongezonds at. Het gaf me veel stress en mijn hoofd creëerde hatende gedachten over mijzelf Ik zou mezelf.

Gaandeweg verbeterde ik mijn relatie met eten, vooral door mijn gedachte patronen te leren aanpassen en beter te luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Soms heb ik nog steeds veroordelende gedachten, maar de shift in het anders denken over eten is de beste stap die ik ooit heb gemaakt. Het is een reis met een kleine stap die je elke dag kunt zetten.


  Hier zijn 6 inzichten die ik tot nu toe heb geleerd van intuïtief eten:

1.Het eten waarvan je dacht je het graag wou eten, is vaak helemaal niet zo lekker.

Hier is het beste voorbeeld dat ik kan geven als het gaat om voedsel waarvan ik dacht dat ik het geweldig vond. Terug in mijn dieet dagen, had ik met mezelf afgesproken om Zondag te eten wat ik wou. Op die dag zou ik mezelf dan trakteren op een stroopwafel.

Destijds was de karamelsmaak in combinatie met de crunchy wafel iets waar ik naar uit kon kijken. Natuurlijk zou ik niet zelf iets gaan maken, of voor een gezond optie kiezen. NEE op zondag mocht ik eten wat ik wou, dus dan zou ik de meest suikerrijke eten gaan eten wat mogelijk was. Het feit dat ik een cheat-day had kwam voort uit mijn strenge dieetregels van gezond eten gedurende de week. Daarmee maakt ik het alleen nog maar interessanter voor mijzelf om ongezond te eten op zondag.

Het is het meest bevrijdende gevoel ooit in mijn relatie tot voedsel dat het is veranderd van “verboden” naar “waar verlang ik nu naar en voel ik me daar goed bij?”

Toen ik mijn ”dieet-regels” op gaf en koos voor dieetvrijheid,had ik ook geen cheat-day meer nodig. Het maakt mij bewust van het feit dat ik elke dag iets lekkers kan eten wanneer ik het wil. Juist omdat ik het elke mag, hoefde ik dat ook niet meer zo nodig te doen. Ik kan dagelijks een pak koekjes leeg eten als ik dat zou willen. Maar ik hoef het niet, puur omdat ik ervoor kies dat niet te doen en er geen behoefte aan heb.

2. Sommige dagen eet ik te veel, andere te weinig en dat ik allebei oké.

Voorbij zijn de dagen dat ik mezelf in mentaal naar beneden haalde voor een tweede portie eten, puur omdat ik honger had. Voorbij zijn de dagen dat ik zou denken: “f*ck it! Ik heb mijn dieet vandaag toch al verpest door dat ene koekje te eten, ik kan net zo goed de hele doos koekjes eten!”

De stress en angst die ik in het verleden voelde over het aantal calorieën van mijn maaltijden is verdwenen. Ook weet ik nu het is prima om een tijdje honger te hebben, wanneer er geen tijd is voor eten. Met intuïtief eten vertrouwt mijn lichaam op mij dat het uiteindelijk gevoed zal worden.

Nu vind ik het niet erg als ik de ene dag te veel eet, want waarschijnlijk zal ik de volgende dag minder honger hebben. Ons lichaam is heel wijs en weet heel goed wat we nodig hebben. Het is alleen zaak om te leren luisteren naar de signalen die jouw lichaam aan je doorgeeft. Er zijn daarom ook, in mijn ogen, geen regels over hoeveel je elke dag MOET eten, er zijn alleen de regels die we onszelf opleggen.

3. Eten zal je stress of emoties niet wegnemen. Maar het is OK als je het helpt voor nu.

Dus ze vertelt OK om een bak ijs leeg te eten als ik verdrietig ben ?! Jazeker, daar heeft iedereen wel eens last van of zin in. Het is alleen wel goed om je bewust te zijn dat je eten gebruikt om jezelf te troosten. Zolang je weet dat er andere manieren zijn om aan te pakken waar je op elk moment uit kunt kiezen is er volgens mij weinig aan de hand.

Zo kom ik soms ook moe thuis van een werkdag en vraagt mijn lichaam om energie. Dus ik ervoor om iets lekkers maar ook voedzaam te maken. Zo geeft ik gehoor aan de signalen van mijn lichaam. Is dat emotioneel eten? Nee, denk ik niet. Maar als ik verdrietig ben en de neiging heb om chocolade te gaan eten, kan ik mezelf laten in zien: ik heb geen chocola nodig maar een knuffel of iemand waarbij ik mijn hart kan luchten. Zie je het verschil tussen beide situaties?

4. Het is OK om te genieten van een cupcake op woensdagmiddag – heerlijk!

Ik schreef het al eerder, ik zou je adviseren jezelf alle voedingsmiddelen toe te staan als je dieetvrijheid wilt bereiken. Heb je geen honger in de ochtend? Prima! Wil je taart als ontbijt? Ga je gang en neem een ​​stuk, je kunt de hele taart eten als je wilt. Zorg er alleen voor dat je er bewust voor kiest en dat je jezelf daar niet voor veroordeeld. Want de sleutel hier ligt in je eigen oordeel over jezelf en dat je deze oordelen kunt stoppen wanneer je je daar bewust van wordt.

Onlangs wilde ik op een woensdag een American cookie eten bij de AH to Go eten, (misschien kun je ze wel), dus ik ging ervoor en genoot van elke hap. Daarna ging ik zonder moeite verder met mijn dag, en heb daarna niet meer aan deze cookie gedacht. Pas een paar uur later, besefte ik wat er was gebeurd. Het was zo bevrijdend! Ik had gegeten wat ik wou, zonder oordeel, zonder stress, zonder compenserend gedrag en vooral had ik genoten van het eten.
Ik had gegeten waar ik zin in had, zonder opeen te veranderen in een cookiemonster. Het vraagt enig vertrouwen in jezelf dat je echt alleen zult eten waar je zin in hebt, wanneer je jezelf leert toestaan te eten zonder oordeel. Sterker nog, op een gegeven moment merk je dat je meer en meer gaat hunkeren naar gezond voedsel en dan is junkfood opeens niet meer interessant.

5. Eten onderwerg wordt weer een feestje!

Ik heb altijd veel gereisd en vond het geweldig om verschillende gerechten te proberen. Maar er was ook altijd een aspect van angst. Zou ik me kunnen houden aan mijn dieet wanneer ik op reis ben? Zullen er gezonde restaurants zijn? Wat als ik te veel eet? Wat als ik aankom en niet meer in mijn kleding pas die ik heb meegenomen? etc. etc. etc.

Ook tijdens reizen heb ik meer eet-vrijheid gevonden. Eerder had ik de neiging om alle soorten gerechten te proberen die ik tegenkwam (vooral de ongezonde gerechten). Maar nu weet ik dat ik kan kiezen voor het allerlekkerste gerecht, daar geniet ik dan ook meer van plus mijn schuldgevoel is daarmee ook niet meer aanwezig.

6. Je traint je intuïtie en buikgevoel

Voor dat ik mijn relatie met eten veranderde had ik nooit kunnen denken dat het me zoveel meer zou brengen! Als je eenmaal intuïtief eet en meer afgestemd bent op je lichaam als het op eten aankomt, kun je ook beter luisteren naar andere signalen die je lichaam je geeft.
Zo weet ik bijvoorbeeld beter welke keuze ik moet maken op gebied van werk, relaties, en sociale contacten. Zo had ik eerder de neiging om ”ja” te zeggen op een baan vanuit mijn hoofd (het is goed voor je carrière, ouders zullen trots zijn enz..). Nu vertrouw ik meer op mijn buikgevoel die zegt dat ik iets beter niet kan doen. Zo heb ik ooit een baan afgewezen omdat mijn buikgevoel mij vertelde dat ik dat het beste kon doen. Een paar maanden later begon ik op een andere plek te werken die de beste werkplek ooit bleek te zijn. Als ik niet naar mijn gevoel had geluisterd, zou ik waarschijnlijk niet zo gelukkig zijn als nu.

Mijn ervaring met intuïtief eten in het kort:

  • Je geeft jezelf toestemming om alles te mogen eten en je lichaam te gaan respecteren
  • Daardoor worden ”verboden” snacks niet meer zo interessant, je mag ze toch altijd eten.
  • Als je leert luisteren naar je lichaam eet je de ene dag meer, de andere dag minder en dat is prima!
  • Je leert emoties los te koppelen van je eetgedrag of geeft jezelf bewust toestemming voor emotie-eten.
  • Eten op reis is geen probleem meer maar wordt weer een feest – je eet wat JIJ wilt!
  • Je leert je lichaam weer meer te voelen en te vertrouwen en dat helpt je in andere situaties om beter voor jezelf te zorgen.

Hoi Annelies hier van Mindfoodness!

Wil je meer te weten komen over mij? Kijk
dan op deze OVER MIJ pagina.

Join de Diet Rebel Club en meld je aan voor de nieuwsbrief !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares